Onderzoek naar de oorzaken van tocht in huis

Tocht in huis

Tijdens een tochtonderzoek brengen de oorzaken van tocht haarscherp in beeld

Home » Tocht in huis

Tocht in huis

Tocht is de belangrijkste reden van binnenklimaatproblemen. Tocht is een veel voorkomend probleem dat meestal moeilijk te verhelpen is. Vaak denkt men dat tocht in huis het gevolg is van onvoldoende isolatie. Maar tijdens tochtonderzoek blijken bouwfouten, zoals naden en kieren meestal luchtstromen door de gebouwschil te veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur leiden tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit is niet alleen onaangenaam koud, maar ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie kunnen bovendien condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren, brandgevaar, gezondheidsproblemen en de aantasting van bouwconstructies veroorzaken.

“Door de oorzaken van kou & tochtklachten te verhelpen voorkom je comfortproblemen, gezondheidsklachten én hoge kosten van onderhoud en energie!”

Ons tochtonderzoek toont de oorzaken van tocht in huis

Tochtklachten zijn erg subjectief, de één heeft er veel last van terwijl de ander nauwelijks of geen problemen ervaart. Tocht in huis is niet zichtbaar, vandaar je zelf meestal moeilijk kunt achterhalen wat de werkelijke oorzaak van tochtklachten is. Blowerdoortest.nl is tochtexpert en kan een woning of bedrijfsgebouw met gebruik van een blowerdoor in onder- of in overdruk brengen. Op deze manier creëren wij een sterke kunstmatige luchtstroom door openingen in de gebouwschil. Vervolgens sporen wij de oorzaken van tocht op met gebruik van drukverschilmetingen, thermografie en kunstmatige rook. Daarnaast brengen wij tijdens een tochtonderzoek alle naden en kieren die tocht veroorzaken haarscherp in beeld brengen met gebruik van thermografie.

Tocht bij een stopcontact wordt zichtbaar met thermografie

Hoe werkt een tochtonderzoek?

Bij een tochtonderzoek maken wij in veel gevallen gebruik van een blowerdoor. Zo’n blowerdoor is een grote ventilator we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest brengen we een gebouw in onderdruk of in overdruk. Met dit drukverschil bootsten wij een winddruk van 5 Bft op alle gevels tegelijk na. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen naden en kieren. Met gebruik van kunstmatige rook en thermografie brengen wij de deze luchtlekken vervolgens haarscherp in beeld zodat tochtproblemen gericht kunnen worden verholpen.

Tochtonderzoek bij nieuwbouw en bestaande bouw

In oude gebouwen spelen vaak kou- en tochtklachten als gevolg van naden, kieren en onvoldoende isolatie. Nieuwbouw wordt steeds beter geïsoleerd, maar onze ervaring is dat de luchtdichtheid helaas vaak te wensen over laat. Door een combinatie van een hoog isolatieniveau, een lagere aanvoertemperatuur van verwarmingsinstallaties en onvoldoende kierdichting spelen daarom ook veel tochtproblemen bij nieuwbouw en na renovatie. Wij onderzoeken de oorzaken van tochtklachten en voeren tijdens een tochtonderzoek diverse metingen uit. Wij hebben hiervoor de beschikking over de modernste apparatuur zoals een geavanceerde thermografie, blowerdoor, drukverschilmeters, anemometers en een turbulentiemeter.

Objectief tochtonderzoek

Tocht wordt veroorzaakt door luchtstromen die een onaangename plaatselijke afkoeling van het lichaam veroorzaken en onbehaaglijk aanvoelen. De mate waarin luchtstromen als onaangenaam worden ervaren is afhankelijk van de luchtsnelheid, de temperatuur van de lucht en de turbulentie van de luchtstroom. Tijdens een turbulentiemeting kunnen wij deze waarden meten. Vervolgens kunnen we vaststellen in welke mate tocht en trek leiden tot subjectieve klachten. Dit doen wij door de trekfrequentie te berekenen, dit is het voorspelde percentage mensen dat zich oncomfortabel voelt als gevolg van luchtstromen. Een meting van de turbulentiegraad en trekfrequentie is de manier om vast te stellen of er werkelijk ernstige tochtproblemen op werkplekken spelen.

Enkele voorbeelden van tochtonderzoek

Wat zijn de kosten van een tochtonderzoek?

Wat is de prijs van een tochtonderzoek?

De prijs van een onderzoek naar de oorzaken van kou & tocht bij een woning zijn vanaf €495. Heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op voor een tochtonderzoek, wij geven graag een offerte op maat!