Onderzoek naar de oorzaken van tocht in huis

Tocht in huis

Wij brengen de oorzaken van kou en tocht in huis haarscherp in beeld

Home » Tocht in huis

Tocht in huis

Tocht is de belangrijkste oorzaak van problemen met het binnenklimaat. Tocht in huis of op de werkvloer is een veel voorkomend probleem dat meestal moeilijk te verhelpen is. Vaak denkt men dat de problemen het gevolg zijn van onvoldoende isolatie. Maar meestal blijken bouwfouten, zoals naden en kieren luchtstromen door de gebouwschil te veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur leiden namelijk tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit is niet alleen onaangenaam koud, maar ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie kunnen bovendien condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren, brandgevaar, gezondheidsproblemen en de aantasting van bouwconstructies veroorzaken.

“Door de oorzaken van kou & tochtklachten te verhelpen voorkom je comfortproblemen, gezondheidsklachten én hoge kosten van onderhoud en energie!”

Luchtlekken veroorzaken tocht in huis en op het werk

Tocht in huis is erg subjectief, de één heeft er veel last van terwijl de ander nauwelijks of geen problemen ervaart. Tocht in huis is niet zichtbaar, vandaar dat het meestal moeilijk te achterhalen is waar de oorzaak van tochtklachten moeten worden gezocht. Blowerdoortest.nl is tocht expert en kan een woning of bedrijfsgebouw met gebruik van een blowerdoor in onder- of in overdruk brengen. Op deze manier creëren wij een sterke kunstmatige luchtstroom door openingen in de gebouwschil. Vervolgens sporen wij de oorzaken van tocht op met gebruik van drukverschilmetingen, thermografie en kunstmatige rook. Daarnaast kunnen wij naden en kieren die tocht veroorzaken opsporen en haarscherp in beeld brengen met gebruik van ultragrafie.

Blowerdoortest bij kou en tochtklachten in een villa in Naarden

Blowerdoor

Bij een tocht onderzoek maken wij in veel gevallen gebruik van een blowerdoor. Een blowerdoor is een grote ventilator we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest brengen we een gebouw in onderdruk of in overdruk. Met dit drukverschil bootsten wij een winddruk van 5 Bft op alle gevels tegelijk na. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen naden en kieren. Met gebruik van kunstmatige rook en thermografie brengen wij de deze luchtlekken vervolgens haarscherp in beeld zodat tochtproblemen gericht kunnen worden verholpen.

Tochtonderzoek

In oude gebouwen spelen vaak kou- en tochtklachten als gevolg van naden, kieren en onvoldoende isolatie. Nieuwbouw wordt steeds beter geïsoleerd, maar onze ervaring is dat de luchtdichtheid helaas vaak te wensen over laat. Door een combinatie van een hoog isolatieniveau, een lagere aanvoertemperatuur van verwarmingsinstallaties en onvoldoende kierdichting spelen daarom ook veel tochtproblemen bij nieuwbouw en na renovatie. Wij onderzoeken de oorzaken van tochtklachten en voeren tijdens een tochtonderzoek diverse metingen uit. Wij hebben hiervoor de beschikking over de modernste apparatuur zoals een geavanceerde thermografie, blowerdoor, drukverschilmeters, anemometers en een turbulentiemeter.

Objectieve turbulentiemeting

Tocht wordt veroorzaakt door luchtstromen die een onaangename plaatselijke afkoeling van het lichaam veroorzaken en onbehaaglijk aanvoelen. De mate waarin luchtstromen als onaangenaam worden ervaren is afhankelijk van de luchtsnelheid, de temperatuur van de lucht en de turbulentie van de luchtstroom. Tijdens een turbulentiemeting kunnen wij deze waarden meten. Vervolgens kunnen we vaststellen in welke mate tocht en trek leiden tot subjectieve klachten. Dit doen wij door de trekfrequentie te berekenen, dit is het voorspelde percentage mensen dat zich oncomfortabel voelt als gevolg van luchtstromen. Een meting van de turbulentiegraad en trekfrequentie is de manier om vast te stellen of er werkelijk ernstige tochtproblemen op werkplekken spelen.

Enkele voorbeelden van tochtonderzoek

Wat zijn de kosten van een onderzoek naar tocht in huis?

Wat is de prijs van een onderzoek van tocht in huis?

De prijs van een onderzoek naar de oorzaken van kou & tocht bij een woning zijn vanaf €395. Heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op voor een tochtonderzoek, wij geven graag een offerte op maat!

Gerelateerde pagina’s