Laat de kieren in huis opsporen

De overheid verstrekt subsidies om bestaande huizen te laten isoleren en woningeigenaren te laten overstappen op een warmtepomp. Om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp moet een huis wel goed geïsoleerd zijn. Ook is het belangrijk dat je gebruik maakt van vloerverwarming. Zo kan een warmtepomp je huis zonder veel inspanning warm houden. Het lijkt heel erg eenvoudig, maar toch gaat het vaak fout als gevolg van naden en kieren. Met een torenhoge energierekening, kou en tochtklachten als gevolg.

Het effect van verborgen naden en kieren

Goede kierdichting is een essentieel onderdeel van energiebesparing. Verborgen naden en kieren zorgen voor veel onnodig warmteverlies doordat de warmte rechtstreeks naar buiten verdwijnt. Maar bovendien gaat de isolatiewaarde van het aanwezige isolatiemateriaal voor een groot deel verloren wanneer er buitenlucht langs, of doorheen kan bewegen. Vanwege luchtlekken valt het effect van isolatiemaatregelen in de praktijk daarom vaak tegen. Ook bij nieuwbouw wordt helaas nog altijd onvoldoende rekening gehouden met het belang van goede kierdichting.

Meer dan 10 redenen om kieren in huis op te laten sporen

 • Energiebesparing: Door de kieren in je huis te laten opsporen en afdichten kun je voorkomen dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Zo kun je dus flink besparen op je stookkosten en bovendien het milieu een handje helpen.
 • Warmtepomp: Wanneer je wilt overstappen op een warmtepomp is een kierdicht, goed geïsoleerd huis een absolute basis voorwaarde om torenhoge energiekosten en tochtklachten te voorkomen.
 • Wooncomfort: Een kierdicht huis is een comfortabel huis zonder sterke temperatuurschommelingen kou en tochtklachten.
 • Geluidsoverlast: Een huis zonder kieren is een stil huis. Je houdt het lawaai buiten, zoals bijvoorbeeld verkeersgeluid of de herrie van de buren.
 • Gezonde binnenlucht: Een luchtdicht huis is een gezonder huis. Je hebt er namelijk minder kans op het binnendringen van vervuilde lucht, zoals pollen, rook, radongas en fijnstof.
 • Schimmel en vocht: Een huis zonder naden en kieren is ook een droog huis. Je voorkomt door kierdichting het ontstaan van vochtplekken en schimmels, die bijzonder schadelijk zijn voor je gezondheid.
 • Goede isolatie: Als gevolg van luchtlekken kan het isolatiemateriaal in je huis niet goed functioneren. Wanneer lucht via naden en kieren door je isolatie beweegt verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
 • Goede ventilatie: Kieren in huis veroorzaken ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie en voorkomen een goede werking van je ventilatiesysteem. Waardoor je het ene moment gebrek aan verse lucht hebt en het andere moment op de tocht zit.
 • Onderhoudkosten: Luchtlekken veroorzaken condensvorming op koude oppervlakken, maar ook interne condensatie. Met schimmelvorming, houtrot, zwam, gebouwschade en hoge onderhoudskosten als gevolg.
 • Brandveiligheid: Een kierdicht huis is een veilig huis. Je hebt er namelijk minder kans op verspreiding van rook en vuur wanneer er onverhoopt een brand uitbreekt.
 • Beter energielabel: Een kierdicht huis is een waardevol huis. Je kunt het energielabel van je woning verbeteren door het afdichten van kieren. Een lage infiltratiewaarde tijdens een blowerdoortest heeft een positief effect op je energielabel, wat de verkoopbaarheid en de prijs van je woning verhoogt.

Enkele voorbeelden van kieren in huis

Wij sporen alle luchtlekken in huis op

Zoals je ziet zijn er vele redenen om de kieren in je huis te laten opsporen door een expert. Het maakt niet uit of je in een nieuwbouw of een bestaande woning woont. Het is altijd zinvol om de isolatie en de kierdichting van je huis te laten controleren tijdens. Tijdens een blowerdoortest brengen wij een woning in onderdruk en sporen wij alle verborgen naden, kieren en isolatiegebreken op met gebruik van thermografie en kunstmatige rook. Wij alle aangetroffen warmtelekken haarscherp in beeld in een heldere rapportage. Zodat de aangetroffen problemen gericht kunnen worden verholpen.

Blowerdoortest.nl

Blowerdoortest.nl is expert in thermografie en luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor. Wij zijn onderdeel van Energiekeurplus, een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau. We werken voor, woningcorporaties, aannemers, bouwbedrijven, expertisebureau’s en particuliere klanten. Wij zijn de nummer één in Noord- en Midden Nederland in luchtdichtheidsmetingen, thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – en ultrasoon inspecties.