Blowerdoortest is de specialist in luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor

Rooktest

De expert in blowerdoor en rooktest van Nederland

Home » Rooktest

Rooktest

Bij een blowerdoortest maken wij dagelijks gebruik van een rooktest om de oorzaken van tochtklachten, geluidsoverlast, nare geuren, waterlekkage, brandgevaar en gebouwschade op te sporen. Met gebruik van een blowerdoor brengen we een woning of een ander gebouw in onderdruk of in overdruk. Dit drukverschil veroorzaakt infiltratie of exfiltratie door de gebouwschil en stelt ons in staat om alle luchtlekken die overlast en gebouwschade veroorzaken haarscherp in beeld te brengen met gebruik van onschadelijke rook.

Luchtlekken veroorzaken tocht

Infiltratie en exfiltratie door luchtlekken veroorzaken tocht en vele andere problemen in woningen en gebouwen. Denk daarbij aan geluidsoverlast, aantasting van de constructie door interne condensatie, nare geuren en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de belangrijkste oorzaken van warmteverlies in gebouwen. Omdat warmte door ongecontroleerde in- & exfiltratie ongehinderd verloren gaat. Je kunt dus veel ellende voorkomen door de grootste luchtlekken tijdens een rooktest op te sporen en af te dichten. Bovendien kun je met goede kierdichting wel 20 tot wel 40% op je stookkosten besparen!

Tijdens een rooktest maken wij luchtbewegingen zichtbaar, zo brengen we de oorzaken van tochtklachten, en een hoge energierekening in beeld

– Energiekeurplus

Rooktest toont luchtlekken

Om tochtklachten, onnodig warmteverlies, stankoverlast en aantasting van gebouw constructies te voorkomen sporen wij eerst alle aanwezige luchtlekken op. Hiervoor maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Vervolgens brengen we alle aangetroffen lekken haarscherp in beeld in een heldere rapportage zodat je de naden en kieren tenslotte gericht kunt laten afdichten door een bedrijf naar keuze.

Veel voorkomende plaatsen van infiltratie

Veel voorkomende locaties van luchtlekken die wij tijdens rooktesten aantreffen zijn te vinden bij de aansluitingen rond ramen en deuren. Maar ook bij ventilatiekanalen, kabeldoorvoeren en de aansluitingen van vloeren op gevels. Maar vooral de aansluitingen van daken op gevels vertonen vaak bijzonder ernstige luchtlekken. Wanneer de doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht ontstaat naast tocht bovendien het risico dat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, de leefruimte binnentreden. Daarom is het ook voor je gezondheid erg belangrijk om luchtlekken te laten afdichten!

Nare geur in huis? Laat een rooktest uitvoeren

Een nare geur in huis is een hinderlijk probleem waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar het is vaak lastig om met zekerheid vast te stellen waar de vieze geur vandaan komt. Vaak horen wij klachten over vieze kookluchtjes of sigarettenrook in huis. In veel gevallen word de de buren – al dan niet terecht – van de geuroverlast verdacht. Wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis. Bij ons onderzoek maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Tijdens een rooktest leggen wij de oorzaken van geuroverlast onomstotelijk vast.

Rooktest ter controle van rieten daken

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken volledig open en haalden ze die levensduur vrijwel altijd. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan en daarbij is het zeer belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is. Als gevolg van fouten ontstaat condensatie bij de naden en kieren. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle een onderzoek en een rooktest uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht of wanneer je een bestaand rieten dak gaat isoleren!

Thermografie of rook

Naast kunstmatige rook maken wij ook gebruik van drukverschilmeters, anemometers, thermografie om luchtlekken op te sporen. Verder maken wij gebruik van ultragrafie om luchtlekken haarscherp in beeld te brengen. Naden en kieren kunnen vervolgens gericht worden hersteld. Zo helpen wij een eind te maken aan problemen zoals energieverlies, tochtklachten, schimmel of vochtophopingen in gevels of dakconstructies. Wij hebben de beschikking over geavanceerde warmtebeeldcamera’s waarmee wij temperatuur verschillen van 0,03 milli Kelvin detecteren. Daardoor zijn wij in staat om het hele jaar onderzoek doen naar de oorzaken van tocht en een hoog energieverbruik.

Enkele voorbeelden van een rooktest

De kosten van een rooktest

Wat zijn de kosten van een rooktest?

De kosten voor het opsporen van tocht met gebruik van een rook zijn vanaf €395 voor een woning. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht. Neem hiervoor contact op het via onderstaande contactformulier, wij geven graag een offerte op maat!