Gebouwthermografie bij een VvE in Hengelo

Thermografie

Met thermografie brengen wij bouwgebreken haarscherp in beeld

Home » Thermografie

Thermografie

Wij zijn Level 3 gecertificeerd expert in thermografie en maken gebruik van geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Daarmee verrichten wij temperatuurmetingen van -20 tot 1500 graden Celsius. Gebreken en inefficiënties leiden altijd tot een verandering van temperatuur. Dit geldt zowel voor bouwgebreken als voor problemen in elektrische en mechanische systemen. Maar ook voor chemische en organische processen. Van dit feit maken wij bij ons onderzoek gebruik. Niet alleen bij gebouwthermografie maar ook bij industriële inspecties. Wij brengen energieverlies door luchtlekken en isolatiegebreken en problemen in verwarmingssystemen of bij zonnepanelen haarscherp in beeld.

Wat is thermografie?

Bij thermografie brengen we infrarood straling van het oppervlak van een object in beeld met een warmtebeeldcamera. Zo´n warmtebeeldcamera lijkt wel wat op een fototoestel, maar hij detecteert een andere vorm van elektromagnetische straling dan het zichtbare licht. Infraroodstraling heeft een langere golflengte die voor ons onzichtbaar is. Iedere pixel van een warmtebeeld is een temperatuurmeting. Aan de hand van deze metingen en de interpretatie van warmtepatronen zijn kunnen wij verborgen afwijkingen ontdekken. Thermografisch onderzoek is non-destructief, contactloos, real-time en veilig. Wij doen dagelijks onderzoek in woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen en we maken daarnaast gebruik van een drone voor inspecties vanuit de lucht.

Luchtlekken bij een daklicht worden zichtbaar met thermografie


Gebouwthermografie

Thermografie is de onderzoeksmethode bij uitstek voor bouwkundige inspecties. Wij maken gebruik van thermografie om bouwfouten, schade door ongedierte, loslatende geveldelen, vochtproblemen & lekkages op te sporen. Ook gebruiken wij bouwkundige thermografie ter controle van platte daken, verwarming, koeling, zonnepanelen en elektrische installaties. Tenslotte gebruiken we thermografie om de oorzaken van tocht in huis, een hoog energieverbruik en de mogelijkheden voor verbetering tijdens renovatie in beeld te brengen. Hierbij is het belangrijk dat een thermografisch onderzoek wordt uitgevoerd tijdens een blowerdoortest.

Andere toepassingen van thermografie

Behalve bij de inspectie van de kierdichting en isolatie in woningen, bedrijven en kantoren kunnen wij thermografie met succes inzetten voor diverse andere toepassingen. Bijvoorbeeld bij het opsporen van isolatieproblemen in zwembaden, of bij condensatie en ijsvorming als gevolg van koudelekken in koel- en vriescellen. Maar ook ter controle van zonnestroominstallaties en zonneparken met gebruik van een drone met een warmtebeeldcamera. Daarnaast doen wij thermografisch onderzoek naar scheurvorming en het onthechten van beton bij openbare werken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook hebben wij ervaring in het opsporen van lekkages in stadsverwarming netwerken en bij platte daken van bedrijfsgebouwen.

Luchtlekken in beeld met thermografie

Thermografie bij luchtlekken

Naden en kieren zijn ernstige warmtelekken die veel onnodig warmteverlies in gebouwen veroorzaken. Als gevolg van luchtlekken kan maar liefst 30 tot 70% van de isolatiewaarde van isolatiemateriaal verloren gaan. Maar behalve overbodig warmteverlies veroorzaakt gebrekkige kierdichting ook veel andere problemen. Zoals bijvoorbeeld tocht in huis, condensatie, schimmel, geluidsoverlast en aantasting van gebouwconstructies. Tijdens een blowerdoortest brengen wij luchtlekken haarscherp in beeld met thermografie en kunstmatige rook om gericht herstel mogelijk te maken.

Thermografie expert

Wij zijn Level 3 gecertificeerd thermografie expert en we beschikken over diverse geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Daarnaast maken wij gebruik van een drone met warmtebeeldcamera voor inspecties vanuit de lucht. Wij voeren infrarood inspecties uit volgens de NEN-EN-13187 en de ISO 18434-1:2008. Wil je ook een thermografisch onderzoek laten doen door een expert, neem dan gerust contact op.

De kosten van thermografisch onderzoek

Al onze inspecties worden uitgevoerd door een ITC Level 3 gecertificeerd thermograaf met een schat aan ervaring. De kosten van een inspectie voor een woning zijn vanaf slechts €395. Voor de kosten voor een onderzoek bij andere gebouwen, een uitgebreide bouwkundige inspectie of een onderzoek met gebruik van blowerdoor en thermografie geven wij graag een offerte op maat.