Laat een blowerdoortest uitvoeren door een expert in thermografie en blowerdoor

Blowerdoor

Level 3 gecertificeerd expert in thermografie & blowerdoor

Home » Blowerdoor

Blowerdoor

De luchtdichtheid van de gebouwschil bepaalt in hoge mate het warmteverlies dat in een gebouw plaatsvindt. Vandaar dat de overheid steeds hogere eisen aan de luchtdichtheid van nieuwe gebouwen stelt. Blowerdoortest.nl is de specialist in luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor. Tijdens een luchtdichtheidsmeting bepalen wij of de infiltratiewaarde van een woning, kantoor of een bedrijfsgebouw aan de BENG of PHPP berekening voldoet. Maar ook bij bestaande gebouwen maken wij veelvuldig gebruik van een blowerdoor om de oorzaken van tocht, condensatie, schimmel en een hoge energierekening in beeld te brengen.

Luchtdichtheidsmeting met blowerdoor

Wij voeren een luchtdichtheidsmeting uit met een zogenaamde blowerdoor. Dit is een grote ventilator die wij tijdelijk in een deuropening wordt plaatsen. Tijdens een luchtdichtheidsmeting meten wij met de blowerdoor en een gekalibreerde drukmeter zeer nauwkeurig het lekverlies door luchtlekken in de gebouwschil. Het opsporen en afdichten van deze luchtlekken zoals naden en kieren leidt tot een flinke energiebesparing van 20 tot wel 40%. Daarnaast bespaart het op de kosten van onderhoud en heeft het een positief effect op het woon- of werkcomfort. Dit alles tegen relatief lagere kosten.

Hoe werkt een luchtdichtheidsmeting met blowerdoor?

Voor een luchtdichtheidsmeting met gebruik van een blowerdoor sluiten wij eerst alle ramen, buitendeuren en ventilatie openingen en openen we alle binnendeuren. De verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem schakelen wij vervolgens uit. Daarna plaatsen we de blowerdoor in een geschikte raam- of deuropening en zetten we de ventilator in werking. Met deze blowerdoor meten we de hoeveelheid lucht die per tijdseenheid en bij een vastgestelde druk door de gebouwschil lekt. Om tot een nauwkeurige QV10 waarde te komen voeren wij een luchtdichtheidsmeting zowel in onderdruk als in overdruk uit.

Rooktest bij aanbouw in Groningen

Blowerdoor, thermografie en rook

Luchtlekken leiden tot problemen zoals een hoog energieverbruik, tochtklachten, vochtproblemen, geluid- en stankoverlast en een slecht functionerend ventilatiesysteem. Maar ook tot vochtproblemen en aantasting van gebouwconstructie. Het is dus belangrijk om luchtlekken op te sporen en af te dichten. Om luchtlekken te visualiseren tijdens een luchtdichtheidsmeting maken wij gebruik van thermografie of een rooktest met kunstmatige rook.

“Door luchtlekken af te dichten voorkom je tocht, geluidsoverlast en condensatie. Bovendien vermijd je hoge kosten van onderhoud en energie!”

Luchtlekken opsporen met een blowerdoor

Door tijdens een blowerdoor test gebruik te maken van rook en thermografie brengen wij isolatiegebreken en luchtlekken haarscherp in beeld. blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook zijn daarvoor een uitstekende combinatie. Wij hebben de beschikking over diverse rookgeneratoren en warmtebeeldcamera’s waarmee we temperatuurverschillen van slechts 0,03 mK detecteren. Zodat we met blowerdoor, rook en thermografie het hele jaar onderzoek kunnen doen naar de oorzaken van tochtklachten en een hoog energieverbruik. Daarnaast maken wij gebruik van een ultrasoon camera om luchtlekken in beeld te brengen. Het gebruik van ultrasoon stelt ons in staat om gebreken op te sporen zonder dat wij afhankelijk zijn van de temperatuur en andere weersomstandigheden. Bovendien kunnen wij ultrasoon lekdetectie al tijdens de bouw toepassen voordat een gebouw wind en waterdicht is.

Zonal Pressure Test toont de kansen voor verbetering

Wanneer wij gebruik maken van de blowerdoor voor het opsporen van luchtlekken brengen wij een gebouw eerst in 50 Pa onderdruk. Dit geeft ons namelijk de gelegenheid om naden en kieren op te sporen met gebruik van kunstmatige rook en thermografie. Maar bovendien kunnen wij daarnaast aan de hand van een Zonal Pressure Test bepalen voor hoeveel procent de ruimtes in huis met binnen of met buiten verbonden zijn door het doen van drukverschilmetingen. De uitkomsten van een Zonal Pressure Test zijn belangrijk omdat zij duidelijk aangeven waar er kansen zijn om de oorzaken van tochtklachten en een hoge energierekening op te lossen.

“Dank voor het toezenden van de rapportage. Mooi duidelijk rapport met acties voor de komende zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.”

– J. van der Sluis, Lelystad
Blowerdoortestbij een nieuwbouw woning in Nietap, Drenthe

Blowerdoor bij nieuwbouw

Het is altijd aan te raden om bij nieuwbouw voor de afbouwfase eerst een blowerdoortest te laten uitvoeren. Vervolgens kun je eventuele luchtlekken nog tegen relatief lage kosten laten verhelpen. Uiteindelijk tonen wij tijdens een volgende blowerdoortest aan dat de woning voldoet aan het Bouw Besluit en de doelstellingen uit de EPC berekening. Zo voorkom je kostbare problemen en heb je de garantie van een goede kierdichting en een comfortabele, energiezuinige woning.

Controle van de BENG berekening met blowerdoor

Met onze blowerdoorapparatuur controleren wij op objectieve wijze of een gebouw aan de QV10 waarde uit de EPC- of BENG berekening voldoet. Wanneer dit niet het geval is dan heeft het bouwbedrijf dus niet aan de voorwaarden van de omgevingsvergunning voldaan. Vandaar dat zij de kierdichting van het pand moeten verbeteren totdat een volgende luchtdichtheidsmeting aantoont dat dit wel het geval is. Laat daarom bij de aanschaf van een nieuwbouw woning altijd een luchtdichtheidsmeting uitvoeren door een onafhankelijk specialist. Zo voorkom je dat je de eigenaar van een huis met nare tochtklachten en een torenhoge energierekening wordt.

Voorbeelden van een luchtdichtheidstest met blowerdoor

De prijs van een blowerdoortest

Wat is de prijs van een blowerdoortest?

De prijs van een blowerdoortest voor een woning is vanaf €350 inclusief rapportage. Wil je een blowerdoortest bij een woning of een bedrijfspand laten uitvoeren? Neem dan contact op, wij geven hiervoor graag een offerte op maat!

Wat is de prijs van een blowerdoortest bij meerdere woningen?

De prijs van een blowerdoortest bij meerdere woningen is afhankelijk van het aantal woningen, de afmetingen, het woningtype en de onderlinge afstand ervan. Wij geven hiervoor graag een offerte op maat.

Gerelateerd