Blowerdoor

De luchtdichtheid van de gebouwschil bepaalt in hoge mate het warmteverlies dat in een gebouw plaatsvindt. Vandaar dat de overheid steeds hogere eisen aan de luchtdichtheid van nieuwe gebouwen stelt. Blowerdoortest.nl is de specialist in luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor. Tijdens een luchtdichtheidsmeting bepalen wij of de infiltratiewaarde van een woning, kantoor of een bedrijfsgebouw aan de EPC of PHPP berekening voldoet. Maar ook bij bestaande gebouwen maken wij veelvuldig gebruik van een blowerdoortest om de oorzaken van tocht, condensatie, schimmel en een hoge energierekening in beeld te brengen.

Luchtdichtheidsmeting met blowerdoor

Wij voeren een luchtdichtheidsmeting uit met een zogenaamde blowerdoor. Dit is een grote ventilator die wij tijdelijk in een deuropening wordt plaatsen. Tijdens een luchtdichtheidsmeting meten wij met een gekalibreerde drukmeter zeer nauwkeurig het lekverlies door luchtlekken in de gebouwschil. Het opsporen en afdichten van deze luchtlekken zoals naden en kieren leidt tot een flinke energiebesparing van 20 tot wel 40%. Daarnaast bespaart het op de kosten van onderhoud en heeft het een positief effect op het woon- of werkcomfort. Dit alles tegen relatief lagere kosten.

Hoe werkt een luchtdichtheidsmeting?

Voor een luchtdichtheidsmeting sluiten wij eerst alle ramen, buitendeuren en ventilatie openingen en openen we alle binnendeuren. De verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem schakelen wij vervolgens uit. Daarna plaatsen we de blowerdoor in een geschikte raam- of deuropening en zetten we de ventilator in werking. Met deze blowerdoor meten we de hoeveelheid lucht die per tijdseenheid en bij een vastgestelde druk door de gebouwschil lekt. Om tot een nauwkeurige QV10 waarde te komen voeren wij een luchtdichtheidsmeting zowel in onderdruk als in overdruk uit.

Tijdens een luchtdichtheidstest maken wij gebruik van rook en blowerdoor


Blowerdoor, thermografie en rooktest

Luchtlekken leiden tot veel problemen zoals een hoog energieverbruik, slecht functionerende ventilatie, tochtklachten, vochtproblemen, geluid- en stankoverlast. Maar ook tot water intrusie en aantasting van de gebouwconstructie, zelfs tot brandgevaar. Het is dus belangrijk om luchtlekken op te sporen en af te dichten. Om luchtlekken te visualiseren tijdens een luchtdichtheidsmeting maken wij gebruik van thermografie of een rooktest met kunstmatige rook.

“Door luchtlekken af te dichten voorkom je tocht, geluidsoverlast en condensatie. Bovendien vermijd je hoge kosten van onderhoud en energie!”

Luchtlekken opsporen

Door tijdens een blowerdoortest gebruik te maken van rook en thermografie brengen wij isolatiegebreken en luchtlekken haarscherp in beeld. blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook zijn daarvoor een uitstekende combinatie. Wij hebben de beschikking over diverse rookgeneratoren en warmtebeeldcamera’s waarmee we temperatuurverschillen van slechts 0,03 mK detecteren. Zodat we met blowerdoor, rook en thermografie het hele jaar onderzoek kunnen doen naar de oorzaken van tochtklachten en een hoog energieverbruik. Daarnaast maken wij gebruik van een ultrasoon camera om luchtlekken in beeld te brengen. Het gebruik van ultrasoon stelt ons in staat om gebreken op te sporen zonder dat wij afhankelijk zijn van de temperatuur en andere weersomstandigheden. Bovendien kunnen wij ultrasoon lekdetectie al tijdens de bouw toepassen voordat een gebouw wind en waterdicht is.

Zonal Pressure Test toont de kansen voor verbetering

Wanneer wij gebruik maken van de blowerdoor voor het opsporen van luchtlekken brengen wij een gebouw eerst in 50 Pa onderdruk. Dit geeft ons namelijk de gelegenheid om naden en kieren op te sporen met gebruik van kunstmatige rook en thermografie. Maar bovendien kunnen wij daarnaast aan de hand van een Zonal Pressure Test bepalen voor hoeveel procent de ruimtes in huis met binnen of met buiten verbonden zijn door het doen van drukverschilmetingen. De uitkomsten van een Zonal Pressure Test zijn belangrijk omdat zij duidelijk aangeven waar er kansen zijn om de oorzaken van tochtklachten en een hoge energierekening op te lossen.

“Dank voor het toezenden van de rapportage. Mooi duidelijk rapport met acties voor de komende zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.”

– J. van der Sluis, Lelystad

Controle EPC berekening

Met gebruik van een blowerdoor kunnen wij aantonen of een gebouw voldoet aan de infiltratiewaarde uit de EPC berekening, de zogenaamde QV10 waarde. Voor het verkrijgen van een Passiefhuis certificaat moet bij tijdens een passiefhuis test door middel van een luchtdichtheidsmeting worden aangetoond dat het gebouw voldoet aan een zeer lage infiltratiewaarde van 0,6 luchtwisselingen bij een drukverschil van 50Pa.

Blowerdoortest bij nieuwbouw woning in Boerakker


Blowerdoor bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw of bij een renovatie is het aan te raden om ten eerste voor de afbouwfase een luchtdichtheidstest (methode B) te laten uitvoeren. Vervolgens kun je de eventuele luchtlekken tijdens de afwerkingsfase nog tegen lage kosten verhelpen. Uiteindelijk tonen wij tijdens een tweede blowerdoortest (methode A) aan dat het gebouw voldoet aan de doelstellingen. Zo voorkom je kostbare problemen en ontevreden klanten na oplevering en heb je de garantie van een goede kierdichting en energiezuinig gebouw.

De toepassingen van een blowerdoor

 • Controle EPC berekening
 • Passiefhuis Certificaat
 • Tochtklachten onderzoek
 • Controle nieuwbouw & renovatie
 • Luchtdichtheidsmeting cleanrooms
 • Energieadvies
 • Waterdichtheidstest
 • Geluidoverlast
 • Geur- & stankoverlast
 • Onderzoek brandveiligheid
 • Controle rieten daken
 • Verbetering Energie Index
 • Hoge energierekening
 • Kwaliteitscontrole Nul Op de Meter
 • Subsidie Zeer Energiezuinig Pakket

Voorbeelden van een luchtheidstest

De kosten van een blowerdoortest

Wat zijn de kosten van een blowerdoortest?

De kosten van een blowerdoortest van een woning zijn vanaf €350 inclusief rapportage. Wil je een blowerdoortest bij een woning of een bedrijfspand laten uitvoeren? Neem dan contact op, wij geven hiervoor graag een offerte op maat!

Wat zijn de kosten van een blowerdoortest voor meerdere woningen?

De prijs van een blowerdoortest voor meerdere woningen is afhankelijk van het aantal woningen, de afmetingen, het woningtype en de onderlinge afstand. Wij geven hiervoor graag een offerte op maat.

Waarom kiest men voor ons?

 • 13 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd energieadviseur
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur

Ja, ik wil graag een luchtdichtheidstest met gebruik van blowerdoor laten uitvoeren!

Blowerdoor
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.